Contact: 06 4011 8916

Praktijk Nishkampa

BATC Complementair Therapeut 

Begeleiding bij verlies van gezondheid

Als je te horen hebt gekregen dat je chronisch ziek bent of als je door een beroerte, een ongeluk of een hartinfarct beperkt bent in je functioneren, dan heeft dat een grote impact op je dagelijkse bestaan. Je krijgt te maken met wisselende emoties, naast verdriet is er vaak ook een enorme boosheid en zijn er gevoelens van frustratie. Er is veel onzekerheid, het eindeloze wachten, de wisselende toekomstperspectieven, de spanning en onrust, de onmacht en teleurstelling als de gevreesde uitslag werkelijkheid wordt.


Je komt terecht in de medische molen. De aandacht gaat vooral naar je fysieke toestand, de diagnose en behandelingsmogelijkheden. Het gevoel van controle hebben over je lijf en leven ben je kwijt. Je komt in een afhankelijke positie waarin anderen zeggen wat er moet gebeuren.
Ziek zijn en beperkingen hebben betekent in verschillende opzichten verlies, namelijk verlies van gezondheid maar misschien verlies je daarbij dan ook je werk en daardoor je plek in de maatschappij. Je wordt enorm met jezelf geconfronteerd, met je denkbeelden, zekerheden en onzekerheden, verlangens en zelfvertrouwen. Het kan zijn dat je meer gaat piekeren, hoe moet het nu verder, hoe ziet de toekomst eruit, het kan zijn dat je de moed laat zakken en je geen toekomst meer ziet. Je ziekte vergt voortdurende aanpassing.

Bij verlies van gezondheid doorloop je in meer of mindere mate een rouwproces, wat vergelijkbaar is met rouwgevoelens na het verlies van een dierbare. Je kunt niet meer alles, Begeleiding bij verlies van gezondheidje relatie verandert, je raakt misschien wel contacten kwijt en je moet afscheid nemen van je oude leventje. Je staat voor de taak om je leven weer opnieuw inhoud en vorm te geven. Dat kost tijd, dit gaat niet van de ene op de andere dag.

Je kunt veel vragen of emoties hebben waar je niet mee uit de voeten kunt. Misschien wil je je partner of kinderen ontzien en voel je je erg alleen. Een chronische ziekte of een beperking vraagt veel van je. Je vraagt je misschien wel af of het mogelijk is om nog een zinvol bestaan te leiden. Een (chronische) ziekte of beperking vraagt wel wat meer van je dan wanneer je gezond bent. Daar zal je rekening mee moeten houden, maar een zinvol bestaan is zeker ook voor jou weggelegd. Misschien niet meer op de manier die je gewend bent, maar je kunt zoeken naar wegen om je leven weer opnieuw vorm te geven.


Werkwijze

In mijn begeleiding geef ik tijd, ruimte en aandacht aan jou. Dit in een rustige en veilige omgeving. Mocht je niet naar de praktijk kunnen komen, in regio Flevoland is het ook mogelijk om het consult thuis te laten plaats vinden. In het eerste gesprek vindt de intake plaats, aan de hand van de intake maken we samen een behandelplan, we stellen doelen op waar je naartoe wilt gaan werken. Het proces of de fysieke klachten kunnen ook naar behoefte ondersteund worden vanuit de natuurgeneeskundige therapie. Naast de begeleidingsgesprekken, waarbij ik gebruik maak van verschillende methodieken, bied ik creatieve werkvormen, systemisch werk en healing aan. Dit alles gaat in overleg met jou. Ik ga uit van jouw mogelijkheden en jouw tempo.

De praktijk is gevestigd in Lelystad en Amsterdam.