Paramedisch Natuurgeneeskundig Therapeut

Contact: 06 4011 8916

Tips om beter te slapen

Welkom op het blog "tips om beter te slapen". In dit blog geef ik tips die mee kunnen helpen aan een betere nachtrust. Bijna iedereen slaapt wel eens slecht. Tips om beter te slapenBijvoorbeeld bij het vooruitzicht van een spannende of drukke dag. Je ligt uren te piekeren of je kom maar niet in slaap. Of je schrikt wakker uit een nachtmerrie. Eén of twee nachten slecht slapen is niet zorgwekkend. Het wordt anders als je elke nacht de klok twee uur hoort slaan en je de volgende morgen doodmoe je bed uit stapt. Dan kan er sprake zijn van een slaapstoornis.

Tips om beter te slapen: Functie van slaap

Onderzoekers weten vooralsnog niet welke functie slaap precies heeft. Naast het bevorderen van lichamelijk herstel, lijkt slaap een belangrijke invloed te hebben op het geheugen, door slaap kunnen we onthouden wat we overdag geleerd hebben. Ook is bekend dat slaap helpt bij het schoonhouden van de hersenen. Tijdens de slaap lijken de hersenen namelijk als het ware een wasbeurt te krijgen. Een bepaald type hersencellen krimpt tijdens de slaap, waardoor er meer ruimte in onze hersenen ontstaat en schadelijke stoffen mogelijk beter weggespoeld en afgevoerd worden.

Ieder persoon is uniek in zijn eigen slaapbehoefte. Gemiddeld slaapt een volwassen persoon zo'n 7 á 8 uur per nacht. Het is niet zo dat iedereen acht uur slaap per nacht nodig heeft. De beste manier om er achter te komen of je voldoende slaapt, is om goed te luisteren naar je lichaam en geest. Voel je jezelf overdag lichamelijk en emotioneel uitgerust?
Het tijdstip waarop men behoefte heeft aan slaap, kan ook sterk verschillen. De biologische klok loopt namelijk niet bij iedereen gelijk. Zo bestaan er ochtend- en avondtypes. Avondmensen worden later moe dan ochtendmensen. Als gevolg van de pubertijd zijn de meeste pubers tijdelijk avondtypes, maar na de pubertijd hersteld dit vaak weer.

Tips om beter te slapen: tips voor een gezonde slaap

Er zijn van oudsher traditionele remedies tegen slapeloosheid. Een beker warme melk (met anijs) voordat je naar bed gaat is daar één van. Warme melk bevat tryptofaan dat betrokken is bij de productie van serotonine, dat op zijn beurt onderdeel is van het hormoon melatonine. Dit hormoon regelt het slaap- waak ritme.

Tips die mee kunnen helpen aan een betere nachtrust:

 • Een warm bad of douche nemen in de avond
 • Een half uur energiek sporten of wandelen in de middag ( dit vermindert stress en zorgt voor een gezonde vermoeidheid)
 • Bij intensief sporten, dit doen drie of vier uur voor het slapen gaan maar niet dichter bij je bedtijd
 • Zorg voor voldoende blootstelling van natuurlijk daglicht overdag met name in de morgen
 • Vermijd dutjes overdag
 • Onderneem een uur voor het slapen gaan alleen nog maar ontspannende activiteiten
 • Eet tussen de middag een uitgebreide lunch en eet in de avond een lichte maaltijd, op zijn laatst drie uur voor het slapen gaan
 • Vermijd alcohol en cafeïne houdende drankjes
 • Zorg voor een rustige, niet te warme en donkere slaapkamer
 • Laat smartphones/ tablets/ laptops en de tv weg uit de slaapkamer
 • Probeer een regelmatige tijd voor het opstaan aan te houden, ook in het weekend
 • Een sauna bezoek of een massage kan ontspannend werken
 • Aromatherapie kan ondersteunend werken aan een goede nachtrust, te denken valt aan een druppel lavendel op een zakdoek doen en dit naast je kussen leggen
 • In de avond ontspannende muziek beluisteren
 • Ontspanningsoefeningen en/ of mediteren

Tips om beter te slapen: de praktijk

Mijn naam is Nishkampa van de Breevaart en ik ben oprichtster van Praktijk Spirituele Coaching & Counselling. In de praktijk wordt gewerkt met volledig natuurlijke producten, die ondersteunend werken bij lichamelijke, psychische, emotionele en mentale klachten. In de praktijk worden ondersteunende behandelingen aangeboden voor diverse vormen van slaapproblemen zoals: insomnie, slaapwandelen, nachtmerries, angstaanjagende dromen, rusteloze benen en een verstoord waak- slaapritme.
Binnen de remedies, essences en complexen die gebruikt worden in de praktijk zitten goede complexen die positief werken op veel verschillende vormen van slaapklachten.
Voor meer informatie over de gebruikte methoden in de praktijk: klik hier   

Het is mogelijk om een set bloesemremedies te bestellen, welke gericht werken op slaapproblemen. Mocht je hiervoor belangstelling hebben dan kan je contact opnemen met de praktijk.

Tips om beter te slapen: informatie en contact

Voor inlichtingen of het maken van een afspraak kan je bellen naar:

06-40118916

Je kan ook rechtstreeks mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of klik hier 

 

Deze website maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.
Ok