Contact: 06 4011 8916

Praktijk Nishkampa

BATC Complementair Therapeut 

EFT bij angsten en fobieën

EFT bij angsten en fobieën: wat is EFT

EFT is een Emotionele bevrijdingstechniek (Emotional Freedom Techniques). EFT is een methode om negatieve emoties te neutraliseren door middel van een soort acupressuur. EFT is ontwikkeld door Gary Craig. Bij EFT tik je met je vingertoppen op specifieke punten op je lichaam. Dit tikken maakt de emoties los. Hierdoor verdwijnt de negatieve lading die verbonden is aan de oorspronkelijke ervaring van de klacht of het probleem. De energie die stroomt opnieuw vrijuit en je voelt je weer meer in evenwicht. Door EFT kun je je klacht of probleem verplaatsen, loslaten en vergeten. EFT wordt ook wel de emotionele acupunctuur genoemd, daar je met EFT op meridiaanpunten tikt waardoor je de angst of de herinnering aan een vervelende ervaring minder gevoelig maakt. Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin. Je durft weer in een lift of naar een feestje. Je slaapt weer beter. Je prestaties en concentratie verbeteren. Je kunt meer genieten van het leven.

EFT bij angsten en fobieën: hoe werkt angst EFT bij angsten en fobieën

Negatieve ervaringen en gebeurtenissen uit het verleden beletten je vaak een geestelijk, emotioneel en fysiek gezond en evenwichtig leven te leiden. Bij elke emotie horen lichamelijke gewaarwordingen of fysieke prikkels die je aanzetten tot actie. Bij de emotie angst worden je zintuigen verscherpt en je lichaam wordt in staat van paraatheid gebracht. Je hartslag gaat omhoog wat je voorbereidt op actie, de bloedtoevoer in de benen neemt toe, zodat je kan vluchten als dit nodig is. Angst prikkelt de primitieve verdedigingsmechanismen van je reptielenbrein en zet je aan tot actie. Dit kan zijn vechten, vluchten of bevriezen. Angst ontstaat in de amygdala in de hersenen. De reactie van de amygdala op prikkels verloopt razendsnel en volledig automatisch ofwel reflexmatig. Wanneer je met angst reageert op situaties waarin geen daadwerkelijk gevaar dreigt, wordt angst een probleem. Je spreekt dan van angstklachten of een angststoornis.

EFT bij angsten en fobieën: bij welke vorm van angst

  • Paniekaanvallen
  • Separatieangst, dit is de angst om verlaten te worden
  • Claustrofobie
  • Agorafobie of straatvrees
  • Specifieke fobieën, dit zijn angsten voor bijvoorbeeld dieren, spinnen, voorwerpen en situaties.
  • Sociale angst, angst voor mensen, angst om afgewezen of veroordeeld te worden. Angst voor spreken in het openbaar, stotteren en examenvrees vallen hier ook onder.
  • Gegeneraliseerde angst, dit kenmerkt zich door angst, onrust en constant piekeren over wat er allemaal mis kan gaan.

Wat veel voorkomt is dat mensen de situaties waar ze bang voor zijn gaan vermijden. Mensen zijn dan bang voor de angst geworden met alle gevolgen van dien. EFT kan angstklachten ondersteunen, het maakt daarbij niet altijd uit of je weet hoe de angst ontstaan is of waar hij vandaan komt. EFT is een gereedschap om jezelf te bevrijden van belastende emoties die bij angst horen, met als resultaat dat je je innerlijk rustiger en vrijer gaat voelen. Dit kan doorwerken op veel gebieden in je leven, in je relatie, met betrekking tot werk, mensen gemakkelijker benaderen en positiever naar jezelf en naar het leven kijken.

De basisprocedure van EFT kan eerst wat ingewikkeld of vreemd lijken door het kloppen op bepaalde punten van je lichaam, maar achter al deze dingen gaat een logische verklaring schuil. Na een paar kloprondjes van de basisprocedure heb je het al vrij snel onder de knie en na de sessie krijg je van mij een handleiding mee naar huis.

EFT bij angsten en fobieën: afspraak maken

EFT is gemakkelijk aan te leren, meestal zijn 2 consult afspraken voldoende. Een consult kan plaats vinden via videobellen of een bezoek aan de praktijk.
Mocht je belangstelling hebben voor het maken van een afspraak: klik hier